Ondernemen zit in ons bloed!

Sinds 1902 heeft de familie Baert een passie voor alles wat met verf en interieur te maken heeft. Reeds vier generaties lang ondernemen ze elk op hun eigen manier. Voor Dag van de Ondernemer vertellen we graag het verhaal van deze ondernemers.

Vader Tony en zoon Geert Baert

Guillaume Baert was de eerste die zijn interesse voor schilderen ontdekte en er zijn beroep van maakte. Hij specialiseerde zich in hout- en marmerimitatie. Zijn zoon, René, had net dezelfde ondernemerskriebels en bouwde verder aan het bedrijf van zijn vader. Hij werd een befaamd kerkschilder, plaatste unieke technieken zoals Peinture de Paris en nam een 8-tal medewerkers onder zijn hoede.

Het familiebedrijf blijft groeien…

Van jongs af aan leerde Tony het vakmanschap van vader René. Wanneer hij voor de liefde naar Kastel verhuisde, besliste hij om daar als zelfstandige schilder te starten. Zijn vrouw, Liliane, hield de schilderswinkel open terwijl Tony ging schilderen en behangen bij klanten thuis. Langzaam aan bouwde hij ‘Tony Baert’ uit tot een KMO met 35 medewerkers en werkte hij over heel Vlaanderen en Brussel. Muur- en vloerbekleding deden hun intrede en Tony startte met het plaatsen van gordijnen en zonnewering. Net zoals zijn vader specialiseerde hij zich in specifieke verftechnieken en deed hij aan restauratiewerken in vele kerken en monumenten.

Tony: “Onze liefde voor schilderwerken is groot. Toen Geert jong was zei ik al tegen mijn vrouw: er zit geen bloed in de aders van die jongen, maar verf!”

Geert, de huidige zaakvoerder en oudste zoon van Tony, zat als 8-jarige jongen reeds met de verfpotten te experimenteren en stond dan ook te popelen om zelf aan de slag te gaan. Hij vertrok naar de schilderschool om er de knepen van het vak te leren.

Geert: “Als kind wist ik al dat ik later ook in de zaak wou stappen. Ik wou meehelpen waar ik kon. Van stoffen vasthouden terwijl mijn mama gordijnen maakte, tot het mee gaan schuren. Het atelier was mijn speelterrein.”

In 1990 werd de fakkel doorgegeven van Tony aan Geert. Ook hij werkt aan zijn eigen verftechnieken onder de naam ‘Artoni Creazione’. Dankzij zijn focus op unieke technieken, werd hij als jonge zaakvoerder in 1995 gevraagd om mee te werken aan ‘Het Huis van de Toekomst’. Daar kon zijn artistieke vrijheid tot uiting komen en kon hij allerlei nieuwe verftechnieken tentoonstellen.

Als zaakvoerder laat Geert zich omringen door een fantastisch team, van administratieve krachten tot het sales team en als belangrijkste troef de eigen goed opgeleide vakmensen. Onder Geert is het bedrijf verder geëvolueerd. Naast schilderwerken en wanddecoratie specialiseerde hij zich verder met het verzorgen van de raamdecoratie en binnen- en buitenzonnewering. Tony Baert is inmiddels ook gekend als aanspreekpunt voor het uitvoeren van totaalprojecten en het verkopen van exclusieve interieuraccessoires. Intussen beter bekend als onze vier pijlers.

De vier pijlers van Tony Baert

Zit er nog ondernemersbloed in de familie Baert?

Dat Tony Baert een familiebedrijf is, wordt mooi weerspiegeld in de bedrijfscultuur. Ook de werknemers dragen de familiale waarden hoog in het vaandel. Dankzij de kennis die van generatie op generatie werd overgedragen, kent het bedrijf een sterk netwerk van partners en klanten. De doelstelling van Geert is niet enkel om het bedrijf te laten groeien. Als ondernemer ziet hij ook het belang in van kennisoverdracht en het blijven leren. Zo is hij al jarenlang adviseur en examinator in diverse schilderscholen, was hij bij de Bouwunie 15 jaar lang voorzitter van schilders en decorateurs en bracht hij op verschillende manieren het schilderen onder de aandacht.

Geert: “Als ondernemer wil je je boterham verdienen maar je wil ook een meerwaarde geven aan je medewerkers, je klanten en de maatschappij. Je bent altijd bezig met de vraag: hoe kan ik mensen gelukkig maken?”

Inmiddels staat ook de volgende generatie klaar. Anke, de dochter van Geert, is recent gestart. Anke zit vol enthousiasme en ondernemerszin en kijkt ernaar uit om het bedrijf nog meer op de kaart te zetten.  Zij is net als de voorgaande generaties ‘verliefd op je huis’.